FAQ

Teak: En kort introduktion

Teak är ett tropiskt träslag med en vacker gyllenbrun färg när det är nytt. Med tiden, när naturlig teak exponeras mot väder och vind, ändrar det gradvis sitt utseende från den gyllenbruna färgen till en silvergrå patina-nyans som kännetecknar åldrat utomhusträ. Obehandlad teak förändras efter ett tag från den silver-gråa nyansen till en mörkgrå, grönaktig färg. Beroende på miljön kan vädergrånad noteras redan efter ett par veckor, medan det i torrare klimat kan dröja flera månader. Om teak exponeras för ofrekvent fukt kommer färgen sakta blekna och få mörka eller svarta fläckar. I fuktigt klimat där Teaken är utsatt för regelbunden regn och solsken, kommer dit Teakdäck åldras betydligt snabbare.

Jag har just köpt ett nytt teakdäck till min båt, vilken produkt rekommenderar ni för att vårda den på bästa sätt?
Det beror på vilken färg du föredrar på dit Teakdäck. Föredrar du en silver-grå nyans rekommenderar vi Teakseal Silver Protector. Vill du hellre ha den gyllenbruna färg som kännetecknar ny teak väljer du Teakseal Collour Protector.

Ifall min teakdäck redan blivit mörkgrå, vilken produkt rekommenderar ni att jag använder då?
Först och främst använder du Teak Cleaner för att rengöra träet, sedan väljer du Teakseal Silver Protector om du vill ha en silver-grå nyans eller Teakseal Collour Protector om du vill behålla den gyllenbruna färg du fått fram genom rengöringen.

När jag väl behandlat min teak, kan jag då lämna det ute i regnet?
Ja. Kort efter att du applicerat våra produkter kommer de torka och skydda din teak från sol och regn.

Spelar det någon roll vilken tid på året jag behandlar min teak?
Nej. Dock rekommenderar vi att behandla innan vinterförvaring och även i början på säsongen när det används.


Att rengöra väderbiten teak

Hur rengör jag teak?
För att rengöra din teak, använd Teakseal Teak Cleaner, en produkt som är utvecklad för att ta död på mögel och mögelsporer inuti teak. Du följer enkelt instruktionerna på flaskan och färgen på träet återfår sin naturliga färg. Då rengöring av teak tar tid och kraft, rekommenderar vi att du använder Teakseal Teak Protector eller Teakseal Silver innan träet påfrestas på nytt.

Vad gör jag om min teak är skrovlig och väderbiten?
Även om det ser ut som om teaken är skrovlig och väderbiten så har den naturligt i sig tillräckligt med olja för att skydda sig från röta. Enkelt uttryckt, skrovlig teak är ett kosmetiskt problem, inte ett skötselproblem. Föredrar du en helt slät yta rekommenderar vi att du slipar träet med väldigt fint sandpapper. Efter att du slipat dammsug däcket innan behandling.

Hur reagerar Teakseal Teak Cleaner på oljat eller polerat teak?
Teakseal Teak Cleaner tar bort olja och/eller smuts från träet och gör det jämnt ljusbrunt. Teaken bör regelbundet behandlas med Teakseal Teak Protector eller Teakseal Silver beroende på vilken färg du föredrar. Det är viktigt att Teakseal Teak Protector aldrig appliceras direkt på oljad teak, då det resulterar i en mycket dålig finish.

Andra märken säljer två olika produkter för att rengöra teak, en för rengöring och en för att bleka färgen. Gör Teakseal Teak Cleaner samma jobb?
Ja. Teakseal Teak Cleaner innehåller både rengöring och blekmedel och kan därmed reducera tvåstegsprocessen till ett steg, vilket sparar både tid och pengar.

Vad gör jag om jag hittar mörka (eller svarta) fläckar på teaken?
Svarta fläckar är typiskt för fuktiga miljöer och är ett tecken på att träet håller på att utveckla mögel. Detta kan åtgärdas genom att tvätta teaken med Teakseal Teak Cleaner. Alternativt kan fläckarna först sandpappras för att sedan rengöras. För att förhindra att dessa fläckar uppstår igen kan du använda Teakseal Teak Protector efter rengöringen.

Hur kommer det sig att teaken blir grå igen efter bara några månader?
Produkttester har visat att teakbehandling kan leda till olika resultat beroende på miljöförhållanden liksom ålder och densitet på teaken. Teakseal Teak Protector fick betydligt bättre resultat på 60-årig än 25-årig teak. Som tur är kan den varma gyllenbruna tonen hållas i fint skick genom att regelbundet stryka på lager av Teakseal Teak Protector. Väderförhållande och skicket på träet avgör hur ofta du behöver applicera produkten. Teakseal Teak Protector bör användas när teakdäcket  börjar blekna.


Att behålla den gyllenbruna färgen på teak

Vad är Teakseal Teak Protector?
Teakseal Teak Protector är en modern impregnering för teak som är enkel att applicera och håller länge. Impregneringen skyddar din teak och hjälper träet att se vackert ut länge då de hjälper teaken att behålla den naturligt varma färgen.

Teakseal Teak Protector tillåter inte ditt trä att bli svart eller grått och håller länge, det skyddar också mot solen till 100%!!

Vad skiljer Teakseal Teak Protector från normal teakolja?
Nästan all teak som behandlas med vanlig teakolja grånar efter 4-8 veckor. Efter detta behöver teaken rengöras och bestrykas med olja återigen. 3-4 behandlingar per säsong kan behövas vilket blir väldigt mycket jobb. Teakseal Teak Protector är inte en organisk produkt vilket gör att den håller mycket längre. Teakseal Teak Protector framhäver enbart färgen på naturligt teak och skyddar det länge. Många teakoljor/impregneringar innehåller antändbara ingredienser som är farliga för miljön. Snart kommer det i Europa vara förbjudet att förvara och frakta denna typ av medel tillsammans med trä pga den uppenbara brandrisken. Då Teakseal Teak Protector är 100% vattenbaserad är den naturligt icke-antändbar och miljövänlig.

På vilket sätt är Teakseal Teak Protector annorlunda från lack eller annan bestrykning?
Bestrykning såsom lack håller inte för evigt. Vatten penetrerar bestrykningen för eller senare och skapar sprickor eller flagor. Bestrykning måste slipas för att få tas bort vilket gör underhållet arbetsamt. Dessutom, teak förlorar sin naturliga look om den lackas glansig. Då Teakseal Teak Protector sjunker in i porerna på teaken är det näst intill osynligt; behandlat och skyddat teak ser nytt och naturligt ut.

Hur kan Teakseal Teak Protector göra mitt liv lättare?
Teakseal Teak Protector gör ditt liv lättare genom att det bevarar teak, är lätt att applicera och håller betydligt längre än andra teakimpregneringar och oljor. Då Teakseal Teak Protector går in I träet inom en time halls dina kläder rena när du sitter på möbler eller båtdäck, till skillnad mot oljeprodukter som kan fläcka ner dina kläder.

Hur länge håller en behandling med Teakseal Teak Protector?

Teakseal Teak Protector håller generellt hela säsongen utan att teaken blir svart eller grå. Hållbarheten påverkas av faktorer som exponering av sol, luftfuktighet, regn, ålder på träet och andra saker.

Teakseal Teak Protector är vattenbaserat. Betyder det att produkten torkat väldigt långsamt?
Trots att Teakseal Teak Protector är vattenbaserat torkar det väldigt fort. Detta betyder att Teakdäcket kan användas inom en timma.

Jag förstår att Teakseal Teak Protector skyddar Teak mot missfärgning, det jag undrar är om det skyddar träet mot vatten- mat-, och oljefläckar etc.?
Teakseal Teak Protector skyddar träet och hjälper till viss del att hålla fläckar från mat och olja borta.

Förändrar Teakseal Teak Protector färgen på ny teak efter applicering?
Till skillnad från oljor och annan impregnering ändrar Teakseal Teak Protector knappt färgen något alls efter applicering. Oljor eller annan impregnering gör ofta färgen mycket mörkare eller ger den en rödorange nyans. Teakseal Teak Protector förstärker den gyllenbruna naturliga nyansen och ger det ett vackert slutresultat.


Hur gör man?

Hur rekommenderar ni att jag applicerar Teakseal Teak Protector?
Vi rekommenderar att ni använder luddfri trasa eller svamp för att applicera Teakseal Teak Protector.
Om behandling sker i varmt väder var noga med att inte överlappa läggningen utan avsluta vid ett naturligt avslut, och jobba med mindre ytor då Teakseal torkar fort.
Detta gäller endast om ni behandlar med Teakseal Collour Protector. Jobba alltid i fiberriktningen och över applicera inte.

Om jag använder Teakseal Teak Protector och då inser att jag inte tycker om det, hur kan jag ta bort det?
Bästa sättet att fullständigt ta bort Teakseal Teak Protector är att slipa ytan.
Vi föreslår istället att du först applicerar Teakseal Teak Protector på en liten yta som inte är så framträdande för att se om produkten möter dina förväntningar.

Reagerar Teakseal Teak Protector på teakoljor eller annan impregnering?
Ska du använda Teakseal Teak Protector på oljebehandlad teak ska du först rengöra det med Teakseal Teak Cleaner. Teakseal Teak Protector ska aldrig appliceras direkt på oljad teak då det kan reagera på oljan och det kan resultera i allvarliga missfärgningar.

Kan jag applicera Teakseal Teak Protector om det är slipdamm kvar på träet?
Det kan du, men det kan göra ytan lite skorvlig och ger teaken en mindre attraktiv finish.
Vi rekommenderar att du efter att du slipat dammsuger för att ta bort sliprester innan du applicerar Teakseal Teak Protector.

Varför händer det att teak får svarta eller grå missfärgningar?
De svarta fläckarna på teak misstas ofta för att vara smuts som fastnat på ytan men är egentligen mögelsvamp som växer i träet och i teakoljan. Lättaste sättet att bli av med dessa fläckar är att rengöra träet med Teakseal Teak Cleaner, väljer du att använda teakolja igen är chansen stor att fläckarna återkommer då mögelsporerna får gro på nytt. Teak blir grått pga ultravioletta strålar från solen, denna process kan dock förhindras genom att använda Teakseal Teak Protector som innehåller en unik sammansättning av UV-skydd.

Påverkar Teakseal Teak Protector aluminium, mässing eller Rostfritt?
Teakseal Teak Protector påverkar inte aluminium, mässing eller rostfritt, men för att hålla dessa produkter rena är det bästa att undvika kontakt med Teakseal Teak Protector. Kommer de i kontakt med Teakseal Teak Protector kan de rengöras med vatten så länge produkten är våt.

Vårt båtdäck har inte underhållits alls och har blivit rejält väderbitna men mycket mörkgrå och grönaktiga missfärgningar. Vi skulle vilja återställa det till en fin silverfärg. Vad rekommenderar ni?
Teakdäcket bör först rengöras med Teakseal Teak Cleaner. Detta tar bort avfällningar från träet och återger teaken dess gyllenbruna originalfärg. Behandla sedan med önskad produkt.


Att vårda andra typer av tropiska träslag

Teak är ett ljust gyllenbrunt träslag. Det finns även andra typer av trä. Alla våra teakvårdsprodukter kan användas på andra ljusbruna träslag (som t.ex. Iroko, Yellow Balau, Keruing, Kebony) mf.